SNEFJELLET

Om fjellet og navnet

Snefjellet er ett av flere norske navn på et fjell som på samisk heter Alggašvárri. Det ligger nederst i Tanadalen mellom elva i øst og Smalfjorden–Sundvannet i vest og mellom Rasjokdalen–Gjeddevann i sør og Tanafjorden i nord.

I 2013 finner en bare det samiske navnet på kartene, men før ca. 1970 stod det Tanafjellet. Men dette norske navnet har ikke har vært i bruk i bygda på aldri så lenge (om i det hele tatt noen gang). Den mest brukte navneformen på norsk er Algasvarre, som naturligvis bygger direkte på det samiske navnet. Det samme gjør det kvenske (finske) navnet, som er Alkkasvaara. Opprinnelsen til det samiske navnet er for øvrig usikker (at várri betyr fjell, er noe mange vil vite).

Det er noen familier som har brukt navnet Snefjellet. Dette navnet kan være fra 1800-tallet og betyr ikke nødvendigvis ‘fjellet med snø på’, men kanskje heller ‘fjellet på snei’ (= på skrå). Fjellet ligger nemlig fint på skrå og beskytter sammen med Stangnestind og andre fjell rundt elvemunningen bygdene i nedre Tana mot nordaværet fra Nordishavet.

Snefjellet er valgt som domenenavn her fordi det er et fint navn, og for at det ikke skal glemmes og gå helt av bruk.

Snefjellet har to topper. På den høyeste, 571 moh, står et tårn som i mange år var den ene av to FM-sendere i Øst-Finnmark og var kjent som «Linken». Fortsatt er det tekniske installasjoner her, men nå med store antenner for nedtak av satellitt-TV.

Det er flott utsikt fra Snefjellet, som har kjørbar vei opp (skjønt ikke åpen for alminnelig motorisert ferdsel). Fjellet er også et viktig mål for mosjonister og et fint sted for rekreasjon. I sidene ned mot bygdene på østsiden, Bonakas–Rasjok–Langnes, har det vært drevet alpinsport, særlig for en del år siden.

Fotografiet på forsiden er tatt av Nils Evald Biti fra Bonakas, som dessverre døde mens disse nettsidene var under utvikling. I sin yrkeskarriere hadde Nils vært blant annet sjømann og vaktmester, og han var en dyktig lokalhistoriker og naturfotograf samt en miljøskaper i nedre Tana. Da jeg spurte ham, stilte Nils sjenerøst dette bildet kostnadsfritt til diposisjon for meg som har opprettet disse sidene. Det er trist at han er borte nå, og at jeg aldri får vite hva han ville tenkt om bruken av bildet.

E-post: dasi@online.no · Tlf: 66 91 53 71 · Mobil: 414 94 179 · Postadresse: Vestveien 11 B, 1450 Nesoddtangen