Mørketid, jul og to bøker fra Tana

Skrevet den av Dag Finn Simonsen · Legg igjen en kommentar

Mens dette skrives, går det raskt mot jul. I dag hadde vi vintersolverv, så fra nå av bærer det også mot lysere tider.

Jeg har vært i Tana siden sist jeg skrev i denne bloggen. Det var i overgangen november-desember, da jeg satt en fjorten dagers tid på lesesalen på Tana videregående skole og studerte innholdet i en mengde arkivbokser. Dette arbeidet er nå fullført. Jeg kjørte også rundt og intervjuet veteraner fra skolens historie, blant dem Per Holm-Varsi i Sirma.

Det er mer enn tretti år siden sist jeg opplevde mørketiden. Man merker at man har vent seg av med den. Da jeg var barn, la jeg på en måte knapt merke til at sola var borte, for det var en periode som inngikk helt naturlig i årets kretsløp, på linje med ettervinteren med skigåing, våren, sommeren osv. Nå overrasket det meg egentlig at det tok til å mørkne ikke lenge etter tolv!

For dem som ikke vet det, kom Tana-årboka 2017 i november, en tjukk publikasjon med mange bidrag. Takk til redaksjonskomiteen! Kjøp boka og les den.

En annen bok som er kommet i høst, er Unni Schøn Fokstads biografi om sin far Per Fokstad, søkende intellektuell, samepolitisk pioner, Ap-ordfører i Tana og mangeårig lærer i hjembygda Bonakas. Unni har arbeidet lenge med boka og gir et vakkert bilde av faren samtidig som hun skildrer hans livsløp og gjerning, hans tanker og utvikling og hans politiske seirer og nederlag.

I tillegg inneholder denne boka − Visjonæren og samfunnsbyggeren. Per Fokstads kamp for samisk språk og kultur − mye stoff om Bonakas i gamle dager, kanskje mer enn det som noen gang tidligere har vært beskrevet i sammenheng.

For øvrig: God jul fra meg!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 • Kontakt

  E-post: dasi@online.no
  Tlf.: 66 91 53 71
  Mobil: 414 94 179
 • Om denne bloggen

  Denne siden er opprettet av og drives av Dag F. Simonsen. Siden kjører på Wordpress og er bygget på Elliot J. Stocks' Starkers theme. Typesnitt er hentet fra Typekit.
 • © 2021 Dag F. Simonsen - All rights reserved. · Design: Tini Malitius